Pål Eide

“He could play in any major musical capital and win the enthusiastic approval of audiences” (Huntley Dent)

“He has a way of getting inside the music to elucidate the extra-musical imagery behind the notes” (Jerry Dubins)


Pål Eides nyeste programkoncept er ”Dreams”, romantik, rytmik og mystik, som han beskriver således:
”For mig er skønheden noget af det vigtigste i musikken – det som rører en! Det mystiske har altid fascineret mig, en stemning der får dig til at lytte intenst.
Energiske rytmer virker medrivende og kan give store musikalske oplevelser. Jeg har valgt musik af komponister, som hver på sin måde får lytteren til at drømme. I vil opleve alt fra meditativ skønhed til de vildeste rytmer, og jeg håber at I bliver revet med ind i musikken!”

Foto: Stephen Freiheit

Pål Eide er uddannet i København hos Tom Ernst og José Ribera, i Moskva hos Tatjana Nikolajeva og Naum Starkmann og i Oslo hos tjekkiske Jirí Hlinka. Han debuterede fra solistklassen i København i 1997 med et brag af en koncert og et ærefrygtindgydende program bestående af Beethovens Waldstein-sonate, Ravels “Gaspard de la nuit” og Rachmaninovs 2. Klaversonate. Han er født og opvokset i Norge men har siden 1990 boet i Danmark kun afbrudt af et studieophold i Moskva 1993-94. Han er dansk gift og parret har tre døtre.

Pål fik sit internationale gennembrud dels med ovennævnte koncert i Carnegie Hall og dels med sine seneste to CD’er, ’Grey Clouds’ fra 2017 og ”Pictures” fra 2019. Begge udgivelser blev modtaget med topanmeldelser i europæiske og amerikanske musiktidsskrifter og efterfølgende eksponering på en lang række internationale klassiske musikkanaler.

’Pictures’, der er indspillet på Edvard Grieg Museum Troldhaugen ved Bergen på Griegs eget Steinway-flygel, indeholder et udvalg af Griegs korte klaverstykker foruden værker af Sæverud, David Monrad Johansen og danske Jesper Kochs ’The Mirror of the Mind’ skrevet specielt til Pål Eide samt Musorgskijs monumentale ’Udstillingsbilleder’, der af en anmelder får disse ord med på vejen:
“… Eide embraces that potential to deliver one of the most beautiful and poetic accounts of this work I have ever heard.” … ”Eide’s tone is unfailingly gorgeous throughout, and once again the hushed dynamics are positively magical.”
Ken Meltzer, Fanfare

Ved siden af sin solokarriere optræder Pål Eide også i kammermusiksammenhæng:

Programmerne ”Romantiske Lieder” og ”Dødens Sange” med mezzosopranen Nana Bugge Rasmussen viser nye sider af Påls kunstneriske formåen.

Endelig byder samarbejdet med Michala Petri på et sjældent møde med den verdenskendte danke blokfløjtevirtuos i et repertoire bestående af musik af Bach, Schubert, Frank Martin og Poulenc m. fl..

Samarbejdet med cellisten Tobias van der Pals blomstrer efter duoens store succes den 10/11 2022 foran en udsolgt Carnegie Hall, The Weill Recital Hall. Der var stående ovationer til musikerne, der måtte give to ekstranumre, før publikum gav slip på dem. På programmet stod værker for cello og klaver af Gliére, Glazunov, van der Pals, Tjajkovskij og Rachmaninov.

Der er tale om et veritabelt internationalt gennembrud både for de to musikere og for komponisten Leopold van der Pals (1884-1966), hvis cellosonate fra 1906 omsider fik sin førsteopførelse – og det i en af verdens kendteste og vigtigste koncertsale.

. Duoen har efterfølgende givet adskillige koncerter med bl.a. musik af Leopold van der Pals og flere CD-indspilninger og en dokumentarfilm er på vej til udgivelse.

Læs mere


Pressen skrev


Med sine seneste to CD’er, “Grey Clouds” fra 2017 og ”Pictures” fra 2019 har Pål Eide opnået et regulært internationalt gennembrud med topanmeldelser i europæiske og amerikanske musiktidsskrifter og efterfølgende eksponering på en lang række internationale klassiske musikkanaler.

”Grey Clouds” indeholder musik af Liszt, Ravel, Debussy og afsluttes med klaverudgaven af Stravinskijs ”Petrusjka”.

“What really puts this version up amongst the greats is the “Scarbo”, amongst the most purely musical on disc. (Colin Clarke)

”Pictures” er indspillet på Edvard Grieg Museum Troldhaugen ved Bergen på Griegs eget Steinway-flygel. CD’en indledes med et udvalg af Griegs korte klaverstykker foruden værker af Sæverud, David Monrad Johansen og danske Jesper Kochs ”The Mirror of the Mind” skrevet specielt til Pål Eide og afsluttes med Musorgskijs monumentale ”Udstillingsbilleder”.


Repertoire

Vigtige omdrejningspunkter i Påls solorepertoire er den store romantiske, virtuose klavermusik og vor egen tids musik. Desuden – og naturligvis, fristes man til at sige, om denne norskfødte klaverpoet – er Edvard Griegs klavermusik hjerteblod for Pål.

Udover sit omfattende solorepertoire spiller Pål Eide koncerter af Grieg, Sjostakovitj, Beethoven, J.S. Bach, Mozart, Ravel, Rachmaninov, Dvorák samt Joaquín Turinas sjældent opførte ”Rhapsodia Sinfonica”.


Pressebilleder til download

Granvig Artists repræsenterer Pål Eide i hele verden og har enerepræsentation i Norden.

For booking af Pål Eide  send en mail

Besøg også Pål Eides egen hjemmeside


Pål Eide (Foto Per Dreyer)