Duo van der Pals-Eide

‘As composer discoveries go, Leopold van der Pals is a major find, and just think what an untapped goldmine lies in those 250 works never before recorded.’

Fanfare Magazine Juli 2012 om CD’en: Leopold van der Pals, Works for Cello and Piano; Polyhymnia PF 11001


Foto: Stephen Freiheit

Cellisten Tobias van der Pals og pianisten Pål Eide er gået sammen om et stort og perspektivrigt projekt, der får sin foreløbige kulmination den 10. november med en koncert Weill Recital Hall, Carnegie Hall.

Tobias er efterkommer af den nu afdøde komponist Leopold van der Pals (1884-1966), der i sin levetid var en anerkendt skikkelse i det internationale musikliv og ven med en lang række af Europas førende kulturpersonligheder deriblandt komponister som Rachmaninov, Tjajkovskij og Glazunov.

Van der Pals’ skrev i postromantisk stil med inspiration fra impressionismen, og i hans egen levetid – før 2. Verdenskrig – blev hans værker opført af nogle af verdens førende orkestre i Berlin, München, Amsterdam, Sankt Petersborg og New York.

I efterkrigsårene gik van der Pals’ værker totalt i glemmebogen, men i år 2000 fandt Tobias van der Pals 252 værker gemt i et arkiv i Schweiz. Han satte sig for at bringe denne musik til live igen, og siden da er der udgivet flere CD’er med musik af Leopold van der Pals (se længere nede på siden), og endnu et album med hans tre strygekvartetter spillet af van der Pals Kvartetten er under udgivelse. Ikke nok med det: der er planlagt adskillige yderligere indspilninger samt udgivelse på tryk af hele van der Pals’ oeuvre.

I 1911 blev Leopold van der Pals’ to symfoniske digte “Frühling” und ”Herbst” uropført i Carnegie Hall af New York Philharmonic Orchestra og dets chefdirigent Josef Stránsky.

Torsdag den 10. november 2022 vender Leopold van der Pals’ grand-nevø Tobias van der Pals ledsaget af Pål Eide tilbage til Carnegie Hall med en ny verdenspremieren: Leopold van der Pals‘ Sonate for cello og klaver, opus 5a, fra 1906. Programmet omfatter desuden værker for cello og klaver af tre af van der Pals’ gode venner:

  • Glazunov: 2 stykker op. 20, ‘Mélodie’ og sérenade espagnole (1888)
  • Leopold van der Pals: Sonate for cello and klaver op. 5a  (1907)
  • Tjajkovskij: Pezzo capriccioso op. 62 (1887)
  • Rachmaninov: Cellosonate op. 19 (1901)

Tobias van der Pals er født i Lund i Sverige og uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København, og fortsatte sine studier i udlandet hos Frans Helmerson og Johannes Goritzki.

Tobias har givet koncerter i Danmark, Sverige, Tyskland og Schweiz og har udgivet adskillige CD’er.


Pål Eide er født i Bergen, opvokset i Kristiansand og uddannet i København hos Tom Ernst og José Ribera, i Moskva hos Tatjana Nikolajeva og Naum Starkmann samt i Oslo hos tjekkiske Jirí Hlinka.

Læs mere om Pål Eide


Send en mail for at booke Tobias van der Pals og Pål Eide